dinsdag 21 april 2009

World Book and Copyright Day

Elk jaar op 23 april viert de UNESCO de World Book and Copyright Day. Deze dag wordt over de hele wereld gevierd ter bevordering van het lezen en publiceren van boeken en het beschermen van intellectueel eigendom door auteursrecht.

"23 April: a symbolic date for world literature for on this date and in the same year of 1616, Cervantes, Shakespeare and Inca Garcilaso de la Vega all died. It is also the date of birth or death of other prominent authors such as Maurice Druon, K.Laxness, Vladimir Nabokov, Josep Pla and Manuel Mejía Vallejo. It was a natural choice for UNESCO's General Conference to pay a world-wide tribute to books and authors on this date, encouraging everyone, and in particular young people, to discover the pleasure of reading and gain a renewed respect for the irreplaceable contributions of those who have furthered the social and cultural progress of humanity."

Op de website van de World and Copyright Day vind je per jaar (vanaf 2003) een overzicht van activiteiten die in verschillende landen plaats vinden of vonden.

maandag 13 april 2009

Hindawi

In het rapport dat ik noem in mijn vorige bericht, zag ik een link naar Hindawi. Nog niet eerder van gehoord, maar wel iets om in de gaten te houden. Hindawi Publishing Corporation is:
"a rapidly growing academic publisher with more than one hundred Open Access journals covering all major areas of science, technology, and medicine, and a book publishing program that spans all scholarly disciplines. Founded in 1997, Hindawi publishes 150+ open access, peer-reviewed journals. In 2007 Hindawi entered into a publishing partnership with SAGE Publications in order to jointly develop a collection of open access journals, which are hosted on the SAGE-Hindawi platform."

Over hun tijdschriften:
"Hindawi publishes a collection of peer-reviewed, open access journals covering several areas in science, technology, and medicine. All articles published in Hindawi journals are open access and distributed under the Creative Commons Attribution License, which permits unrestricted use, distribution, and reproduction in any medium, provided the original work is properly cited."

Over hun boeken:
"Hindawi publishes original scholarly monographs and edited volumes in all academic disciplines including science, technology, medicine, social sciences, and the humanities. All manuscripts undergo rigorous editorial review and a thorough production process before publication. Published books are made available for purchase in print and digital formats to libraries as well as to individuals."

Ook bij Hindawi zijn de UvT-disciplines nauwelijks vertegenwoordigd: nog maar één boek bij de social sciences. Voor de tijdschriften moet de link met de UvT gezocht worden in Medicine, Neuroscience en Computer Science. Het is me alleen nog niet duideliljk hoe het met de publication costs zit.

Paying for open access publication charges

In de BioMed Central Update van 8 april zag ik een verwijzing naar het rapport Paying for open access publication charges : Guidance for higher education and research institutions, publishers and authors. Eén van de aanbevelingen van het rapport is binnen de instelling een centraal fonds in te stellen en daarvan de OA publicatiekosten te betalen.

In de samenvatting op de website van het RIN staat:
"The Research Information Network and Universities UK have produced a guide (March 2009) to provide advice on paying open access publication charges: that is, fees levied by some journals for the publication of scholarly articles so that they can be made available free of charge to readers, immediately upon publication. The guide also sets out recommendations for universities and other research institutions, publishers, research funders, and authors."

zondag 5 april 2009

Nogmaals citaten

Een nieuwe uitdaging! Op 15 maart schreef ik over het verifiëren van citaten die gebruikt gaan worden voor een kunstwerk in gebouw L. Inmiddels zijn bijna alle citaten voorzien van bron en daarmee definitief geworden. Een resultaat dat bereikt is door gedegen zoekwerk, vasthoudendheid en verder het gewoon niet kunnen hebben dat je iets niet kunt vinden.

Nu moeten de citaten nog voorzien worden van "koppen" ofwel een afbeelding van de geciteerde. Ik vermoed dat dit wel gaat lukken, we hebben al heel veel foto’s op het Internet gezien. Waar ligt nu die uitdaging? Wat mij betreft in het feit dat we rekening moeten houden met copyright!

Er zijn twee bronnen waar ik het een en ander nagezocht heb: de website van SURF en Ius Mentis, de website van Arnoud Engelfriet over internetrecht en intellectueel eigendom.
Op de site van SURF staat:
  • Het auteursrecht (exploitatie- en persoonlijkheidsrechten) begint vanaf de creatie van het werk en loopt (in de hele EU) door tot 70 jaar na de dood van de maker. In zijn plaats wordt het dan door zijn erfgenamen uitgeoefend. De exploitatierechten gaan automatisch op de erfgenamen over (en zij kunnen die vervolgens weer licentiëren of exclusief aan een ander overdragen). [...] Onder ‘verveelvoudigen’ valt iedere vorm van kopiëren, met inbegrip van digitaliseren en downloaden, maar ook het maken van een compilatie, het opnemen van (delen van) een werk in een databank of het opnieuw gebruiken van delen ervan in een nieuw werk.

  • In het fotogedeelte van Ius Mentis lees ik:
  • Het overnemen van (een deel van) een afbeelding, foto, tekening of ander beeld is toegestaan om dat beeld aan te kondigen, te bekritiseren of te bespreken. Hergebruik van beeld als versiering is niet toegestaan.

  • Dit gaat wat lastig worden. Ik denk dat het hier geen verschil maakt of we een foto in een boek vinden of op het internet. Van elke foto die we vinden, in een boek of via het Internet: iemand heeft deze foto gemaakt, of het nou een foto is van Fellini of van een afbeelding van Confucius. Misschien moet een specialist zich hier eens over buigen.

    zaterdag 4 april 2009

    "Bibliometrics at Wageningen UR"

    Op woensdag 1 april organiseerde de bibliotheek van Wageningen Universiteit het mini symposium Bibliometrics at Wageningen UR. De belangstelling was groot! Volgens de weblog van Wouter: “ongeveer 80 bezoekers van allerhande groepen van de universiteit, een stuk of 30 van buiten Wageningen en zo'n 20 van onze eigen bibliotheek organisatie”.
    Uitleg over bibliometrics op Wikipedia of in Bibliometrics : Publication Analysis as a Tool for Science Mapping and Research Assessment.

    Peter van der Togt (repository manager) trapte af. Hij liet zien hoe zij de Repository gebruiken als een tool voor bibliometric analysis. Ik kwam ietsje later binnen, maar als ik het goed begrepen heb, ging het om een koppeling van de Repository aan de ESI (Essential Science Indicators) waardoor een bibliografische analyse uitgevoerd kan worden voor de WUR auteurs maar ook voor de verschillende onderzoeksgroepen.

    Wouter Gerritsma (informatiespecialist) vertelde daarna hoe dat dan gaat, bibliometrische analyses aan de WUR (presentatie via Slideshare). Een aantal punten die ik voor mezelf genoteerd heb:
  • De beginvraag: Wat wil het nou eigenlijk zeggen als een artikel 22x geciteerd is?
  • Grote verschillen tussen gemiddeld aantal citaties in vakgebieden, met hier als voorbeeld de verschillen tussen molecular biology en mathematics. Een score van 22 kan bij de één heel hoog zijn, maar bij de ander weer helemaal niet.
  • Daarom normalisatie middels de ESI.
  • Nog openstaande “problemen”: publicatiegedrag in de social sciences en humaniora (UvT dus) en de aggregatie van een enkele publicatie naar een set van publicaties (bijvoorbeeld een onderzoeksgroep).


  • Marianne Renkema (informatiespecialist) hield een presentatie over publicatiestrategie. Thema was “how to enhance publication scores”. Enkele notities:
  • Beter één artikel in een quality journal dan meerdere in lesser journals.
  • Diverse impact factors, zoals de journal impact factor, citation per paper, journal ranking (alle drie van ISI/JCR), de SCImago journal rank indicator (Scopus) en de H-index (WoS. Scopus, …).


  • Marianne deed vijf aanbevelingen:
  • Write high quality articles
  • Publish in the right journals (with high impact, the right subfield in ESI, Open Access)
  • Be consistent with names (stick to personal names, standardized name for research group or institute, include university in affiliation, in WoS choose 2 affiliations instead of 3, because WoS changes that, repair your entry in databases)
  • Cooperate with other research groups, institutes or universities.
  • Advertise yourself (self-citations, ESI is not corrected for self-citations, submit to OA archives, write wiki’s and refer to your publications, blog yourself).


  • Na de pauze vertelde Marco van Veller (informatiespecialist) over Publication analysis of GIScience in the Netherlands (presentatie via Slideshare). Het was een praktische toepassing van bibliometric analysis in Geografic Information Systems en de verschillende elementen die bij de voorgaande sprekers al aan bod kwamen, zag je hier weer terug.

    Tot slot Wouter nog een keer, nu over Wageningen UR in the international rankings (presentatie via Slideshare). Hij liet zien dat in het strategisch Plan van de WUR 2007-2010 o.a. duidelijke doelen staan ten aanzien van het verhogen van het aantal publicaties met een bepaalde impact factor en ten aanzien van hun positie in een internationale ranking. In een discipline georiënteerde ranking staat WUR hoog, maar in een bredere opzet een stuk lager. Aan de hand van ISI Highly Cited liet hij zien hoe belangrijk het is om afspraken te maken over het opnemen van affiliatie, want Wageningen komt er op 4 verschillende manieren in voor. Wouter ging in op drie verschillende rankings: de Sjanghai ARWU, de THES rankings en de Leiden ranking. Zijn aanbevelingen om de positie in een raking te verhogen:
  • Ensure ‘best’ data presentation (publicaties in journals met hoge IFs worden beter geaccepteerd als er zoveel mogelijk data bij zitten)
  • Publish in English language highly cited/international journals
  • Uniform institutional affiliation on all publications
  • Encourage colleagues to cite each other
  • Make publications OA