zaterdag 31 oktober 2009

Interviews Open Access week

Het zit er op, de eerste internationale Open Access week! We hebben er meer dan hard voor gewerkt. Met name de interviews met onderzoekers uit de twee top 15-lijsten waren een groot succes. Hartelijk dank aan de deelnemers en aan Petra, Paul, Marian, Anja en Ingrid! Ook dank aan alle collega's die op een andere manier aandacht voor de Open Access week hebben gevraagd.

Op de vrijdag voorafgaand aan de OA week, hebben we de mensen uit de twee top 15-lijsten via e-mail benaderd met de vraag of ze mee wilden werken aan een mini-interview. De interviews moesten in de OA-week plaats vinden; de uitwerking ervan ook. Omdat het allemaal wel erg kort dag was, hoopten we op ongeveer vijf positieve reacties. We waren blij verrast toen we twaalf reacties binnen kregen. Op het eind van de week waren er
tien interviews gehouden en de meeste stonden donderdag of vrijdag al op de thema-website.

Ik vond het opvallend dat er in bijna elk interview weer een ander aspect van Open Access aan de orde kwam (beschikbaarheid voor studenten, internationalisering en versnellen wetenschappelijke communicatie). Net zo opvallend waren ook de gemeenschappelijke elementen, zoals een grotere toegankelijkheid en zichtbaarheid, niet alleen voor de onderzoeker maar ook voor de universiteit.

Ik wil benadrukken dat we het hier niet alleen gehad hebben over OA publiceren. De nadruk lag misschien nog wel meer op het OA archiveren (the Green Road); met andere woorden, een publicatie beschikbaar stellen via de Repository. Als we de komende jaren hierop inzetten, dan denk ik dat dit een hele mooie stap in de goede richting is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten