maandag 23 februari 2009

"Gratis tijdschrift geeft weinig meer citaten"

Collega Anja attendeerde mij vandaag op een klein artikeltje over Open Access in het Kenniskatern (1e pagina) van De Volkskrant van zaterdag 21 februari 2009, met de titel "Gratis tijdschrift geeft weinig meer citaten". Het zegt:
"Via internet gratis toegankelijk maken van wetenschappelijke tijdschriften heeft minder invloed op het wetenschapsbedrijf dan vaak wordt beweerd. Artikelen in zogeheten open access titels hebben gemiddeld slechts 8% meer citaties, blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Chicago (Science). Verreweg de meeste onderzoekers bekijken alle bladen betaald, maar via hun instelling; alleen in de Derde Wereld leidt open access tot tientallen procenten meer citaties uit vakliteratuur".

Tegenstrijdige berichten over de invloed van OA op citaten zijn er al langer en daar hoeven we ook niet geheimzinnig over te doen. Toch is naar mijn mening weinig meer, altijd nog meer dan evenveel. Dat in de Derde Wereld OA tot tientallen meer citaties leidt, vind ik een mooi resultaat. Vrije toegang tot wetenschappelijke informatie voor lezers in ontwikkelingslanden is toch een belangrijk argument om voor OA te kiezen?

Ik zal morgen het orginele artikel(tje) in Science bekijken: Open Access and Global Participation in Science / James A. Evans and Jacob Reimer. - Science 20 February 2009: 1025.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten