woensdag 4 februari 2009

Fonds Open Access publiceren

De eerste aanvragen uit het OA fonds zijn binnen en daar ben ik erg blij mee! Het zijn drie aanvragen vanuit het departement Medische Psychologie en Neuropsychologie. Voor wat de Universiteit van Tilburg betreft, was het te verwachten dat van die kant de meeste aanvragen zouden komen omdat daar de meeste 'ervaring' is wat betreft OA publiceren. Er zijn nogal wat BMC (BioMed Central) tijdschriften met een impact factor en de hybride tijdschriften met een keuzemodel voor OA zitten ook vaak in het gebied van psychologie, medicijnen en biologie.

De eerste aanvraag was voor een artikel in een 'echt' OA tijdschrift, PLoS ONE. Bij de tweede aanvraag liep ik tegen weer een ander business model aan. Het ging om het tijdschrift Current Diabetes Reviews van Bentham Science Publishers. De auteur krijgt in het keuzemodel twee keuzes: OA voor 1 jaar ($1400) of voor altijd plus opname in PubMed ($2800).

De derde aanvraag hoefde uiteindelijk geen aanspraak te maken op het OA fonds omdat het om een tijdschrift van Springer ging, namelijk Quality of Life Research. De deal met het UKB loopt nog t/m 2009, dus het artikel wordt al gratis OA gemaakt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten