dinsdag 2 februari 2010

Brabants Dagblad

Ik ben net terug uit Amsterdam. Daar werd in de Beurs van Berlage de afsluiting van het Open Access jaar 2009 gevierd. Hierover later meer. Terwijl ik de foto's aan het overzetten was, kwam Ben de krant van vandaag laten zien. Er staat op pagina 7 een klein artikeltje (waar ik vanmorgen totaal overheen gekeken heb) met de titel Universiteiten willen onderzoek toegankelijk.

"Alle onderzoek van Nederlandse universiteiten moet binnenkort vrij toegankelijk worden via internet. ... De universiteiten willen hierover afspraken maken met de uitgevers die de onderzoeken publiceren. In middels is met Springer al een akkoord gesloten. De afspraak loopt in ieder geval tot 2011. Met Elsevier, de grootste uitgever op dit gebied, zijn de gesprekken 'vergevorderd'."

Kijk, dat wist ik nog niet, dat de gesprekken met Elsevier al vergevorderd zijn. Derk Haank (CEO Springer) stelde vanmiddag nog voor om Elsevier maar gewoon op te kopen om ook die tijdschriften over te krijgen naar het hybride model.

2 opmerkingen:

 1. Beste Marijke,

  De laatste stand van zaken voor wat betreft de universiteiten en Elsevier wordt genoemd in het persbericht van VSNU. Zie: http://www.vsnu.nl/Media-item/Wetenschap-voor-iedereen-toegankelijk.htm
  Hier valt te lezen: "Met Elsevier, de voor de universiteiten belangrijkste wetenschappelijke uitgever, is deze maand de afspraak gemaakt een pilot te starten om te onderzoeken hoe de toegang verder verbreed kan worden."

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dag Keith,

  Dank voor je reactie! Afgelopen maandag zag ik in 1 van de vele "What's new" SURFshare berichten inderdaad dit bericht langskomen. Fijn dat er met Elsevier nu ook wat schot in de zaak komt.
  Het bericht dat ik hier schreef heeft verder ook te maken met EN het feit dat ik over zo'n artikeltje heen kijk (maar mijn echtgenoot niet) EN dat ik in het Brabants Dagblad nou niet echt vaak berichten over dit soort zaken zie.

  Marijke

  BeantwoordenVerwijderen