maandag 24 augustus 2009

Opkomst Open Access

Op 1 augustus verscheen er op de voorpagina van het NRC Handelsblad het artikel “Maak wetenschappelijke publicaties openbaar” van Warna Oosterbaan.
"Vooraanstaande bibliotheekdirecteuren en wetenschappers vinden dat wetenschappers die subsidie krijgen van de Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) hun wetenschappelijke publicaties voor iedereen toegankelijk op internet moeten zetten. Minister Plasterk stelt: “Het uitgangspunt is dat al het onderzoek dat met publiek geld gefinancierd wordt, voor iedereen toegankelijk moet zijn.”"

In dezelfde krant gaat de schrijver in het artikel “Kennis achter de tolmuur” veel dieper in op het onderwerp Open Access. De publicatie geeft een overzicht van de belangrijkste issues die zich voordoen op het gebied van Open Access. Ook de Nederlandse situatie wordt goed belicht.

Op 5 augustus schreef J.P. Vandenbroucke een reactie op het artikel van 1 augustus. De titel hiervan is “Straks bepaalt de auteur welke kennis zinvol is”.

Mochten de artikelen niet (meer) via het NRC archief beschikbaar zijn, dan kunnen UvT-medewerkers en –studenten ze vinden via het bestand LexisNexis Academic.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten