zondag 8 maart 2009

NEEO workshop

Op woensdag 4 maart was ik bij de workshop 'Content recruitment' voorafgaand aan de NEEO project meetings op 5 en 6 maart in Leuven. Er waren negen andere deelnemers. Vanessa trapte af met een presentatie over Ten golden rules for content recruitment. Ik noem hier enkele:
 • Know your organisational strengths and limitations
 • Well defined policy
 • One size does not fit all
 • Define and re-define your goals
 • Develop meaningful services
  Aan de 2e en 4e regel moeten we hier in Tilburg echt gaan werken, maar tot die conclusie waren we een paar weken geleden al gekomen.

  Na de presentatie een voorstelrondje. Door het invullen van een matrix kregen we een overzicht van waar elke organisatie 'staat'. Bijvoorbeeld: hoe groot is de organisatie, wie heeft het beheer over de repository, zijn er mandaten?

  Vervolgens werd de groep in tweeen verdeeld om met elkaar the good, the bad and the ugly te bespreken, ofwel, wat werkt wel en wat werkt niet bij het binnenhalen van (liefst current) content. Wat me opviel in de discussies was de moeite die iedereen heeft om de onderzoekers bij elkaar te krijgen. Onder elkaar schijnen ze al zelden bij elkaar te komen, laat staan als het om 'iets' van de bibliotheek gaat. Na het bespreken van de bevindingen van beide groepen waren we al ver door onze tijd heen. Kort bespraken we nog ICT- en handmatige oplossingen voor content recruitment en ideeen voor de toekomst.

  Al met al was deze bijeenkomst vooral nuttig om ervaringen met elkaar te delen. De Tilburg University Repository bestaat al relatief lang en ik kan wel concluderen dat het een goede zet is geweest om Metis als bronbestand te laten dienen, ondanks de nadelen die er aan vastzitten. Ook wij hadden te maken met een slechte kwaliteit van de meta data maar doordat de publicatielijsten via Webwijs steeds belangrijker werden, is de kwaliteit van de invoer aanzienlijk verbeterd.
 • 1 opmerking:

  1. Hoi Marijke, even niet specifiek over NEEO, maar wel over je weblog....
   Ik vind hem er erg leuk uitzien en een leuke mix van werk en andere interesses (en natuurlijk mooie foto's!).
   Ik zal zeker regelmatig even langskomen om bij te blijven, groetjes, Chrisje

   BeantwoordenVerwijderen