zondag 15 maart 2009

Citaten

Peter, Trijnie, Petra en ik zijn op verzoek van Hans bezig met het verifiëren van de citaten die gebruikt worden in gebouw L na de herinrichting. Hans had o.a. aan alle LIS-medewerkers gevraagd citaten aan te leveren om “op de 10 verschillende kernen op de drie verdiepingen van het gebouw in grafische vorm uitspraken en portretten van grote denkers te plaatsen”. De respons was zeer groot, ruim 200 citaten; lang leve het Internet! Een kleine commissie heeft een selectie van 20 citaten gemaakt, en met die citaten zijn we aan de slag gegaan:
 • Verificatie/omzetting in/naar de oorspronkelijke taal
 • Geboortejaar en jaar overlijden
 • Bronvermelding
 • Afbeelding van de auteur

  Het valt niet altijd mee (wat betreft moeite en tijd) om alles goed terug te vinden. Bijvoorbeeld: wat doe je met de oorspronkelijke taal van Confucius en Aristoteles? Uiteindelijk komt het neer op ouderwetse opzoekwerk, uiteraard vergemakkelijkt door het bestaan van het Internet. Natuurlijk hebben we ook de gedrukte naslagwerken in de eigen collectie gebruikt en via het IBL hebben we enkele boeken aangevraagd in verband met het controleren van de oorspronkelijk bron en/of taal. Morgen of overmorgen weten we of we met elkaar alle citaten hebben kunnen verifiëren.

  Een citaat die ik zelf wel aardig vond (niet geselecteerd):
  The most exciting phrase to hear in science, the one that heralds new discoveries, is not 'Eureka!' but 'That's funny...' [Isaac Asimov]

  Een andere, waar ik net nog tegenaan liep op een wiki met skeptische citaten:
  Only two things are infinite, the universe and human stupidity, and I'm not sure about the former. [Albert Einstein]
 • Geen opmerkingen:

  Een reactie posten